walden-pond

 

Introduktion till MonkeyJam

MonkeyJam är ett animationsprogram som du kan ladda ner gratis på MonkeyJams egen sida. Ladda ner programmet och dubbelklicka på programfilen för att installera programmet i din dator. Vad jag vet så fungerar MonkeyJam i alla olika versioner av Windows. Har du en Mac-dator så måste du köra programmet i Virtual PC.

För att kunna animera behöver ni en dator och en kamera. Både videokameror och webkameror fungerar utan problem, men vanliga stillbildskameror fungerar inte, även om de har en filmfunktion. Koppla din kamera till datorn innan du startar programmet. Använder du videokamera så sätt på kameran innan du startar programmet. Innan du börjar så rekommenderar jag att du skapar en mapp på skrivbordet, döp den till tex Monkey. Starta programmet genom att dubbelklicka på MonkeyJam-ikonen på skrivbordet. Det första fönstret som öppnas ser ut så här:


monkey01


Nu behöver du skapa ett sk Layer. Detta gör du genom att trycka på Edit – Add layer i huvudmenyn. Då kommer det upp ett litet fönster (set properties for Layer) som frågar var dina stillbilder ska sparas. Tryck på Change-knappen och leta upp den mapp (tex mappen Monkey på skrivbordet) där du vill spara dina stillbilder. MonkeyJam fungerar så att du sparar en massa stillbilder som du sedan sätter ihop till video-filer, mer om detta längre ner. När du har valt mapp, tryck på OK.

Nu bör ditt fönster se ut så här:



monkey02


Nu är det dags att göra ytterligare några inställningar som ska förenkla ditt arbete. Välj Settings – Preferences i huvudmenyn. Följande fönster öppnas:



monkey03


Här kan du trycka på /.. knapparna vid Default Storage folder och Temp File Folder. Här kan du välja att dina stillbilder alltid sparas i samma mapp, tex Monkey-mappen på skrivbordet. Tryck nu på Capture-fliken i Preferences-fönstret. Där har du ett antal valmöjligheter.

Capture mode – Se till att ditt val är Stop-motion.

Image hold – Här bestäms hur många bilder du tar åt gången, 2 brukar vara lagom.

Capture color – Välj Color såvida du inte vill göra en svart-vit film.

Numbering – Välj sequential

Image format – Här bestämmer du vilken typ av filer dina stillbilder ska sparas som. Har du en snabb dator med mycket lagringsutrymme väljer du Bmp som ger högsta kvalitet. Png är inte mycket sämre, men filerna blir mycket mindre vilket är en fördel om din dator är långsam.

Efter dessa val kan du spara dina inställningar och stänga Preferences-fönstret genom att trycka OK. Nu kan du spara ditt MonkeyJam-projekt genom att välja File – Save as i huvudmenyn. Döp projektnamnet till MIN FILM, versaler är bra för att inte råka radera filen. Alla dessa inställningar gör du bara en gång. Nästa gång du startar programmet, dubbelklicka bara på din MIN FILM-fil.

Nästa steg är att öppna Capture-fönstret. Antingen trycker du bara på F6-knappen överst på ditt tangentbord, eller så väljer du Tools – Capture – Video i huvudmenyn. Nu öppnas Capture-fönstret som ser ut så här:



monkey04



Har du fler än en kamera i eller kopplad till datorn måste du välja vilken kamera du vill använda. Man kopplar aldrig mer än en kamera till datorn, men en del datorer har en inbyggd kamera och då måste du välja den kamera du vill använda genom att trycka på Cameras i Capture-fönstrets huvudmeny. Har du bara en kamera så bör Capture-fönstret fungera som kamerans sökare så fort fönstret öppnas. Välj även Size – Full size i Capture-fönstrets meny. Nu är det dags att börja animera!

För att ta en stillbild klickar du på Capture knappen längst ner. Varje gång du tar en bild sparas den i din dator. Här tar du alltså en bild på tex en docka, flyttar den lite, tar en bild till osv. När du har animerat färdigt behöver du inte stänga Capture-fönstret, klicka bara på huvudfönstret där du kan se att ditt Layer numera har fyllts av stillbilder. När du har animerat färdigt bör ditt huvudfönster se ut ungefär så här:

 

monkey05

 

 

Varje stillbild du tar representeras av en orange markering med stillbildens filnamn. Vi har fortfarande ingen animerad video sparad, men innan man sparar en videofil bör man göra en förhandsgranskning, alltså titta på filmen innan man sparar den. För att öppna Preview-fönstret kan du antingen trycka på F7-knappen överst på ditt tangentbord eller så väljer du Tools – Preview i huvudmenyn.

Tryck på Play-symbolen i Preview-fönstret för att starta förhandsgranskningen. Då spelas filmen upp och här upptäcker du ofta en och annan hand som kommit med i filmen av misstag. Innan du exporterar filmen som en videofil bör du därför plocka bort de stillbilder du inte vill ha med i filmen. Vare sig du är nöjd med filmen som den är eller om du vill radera vissa bilder så kan du nu stänga Preview-fönstret.

Om du trycker med muspekaren på en stillbild, tex Layer1_0013 som ligger som första Frame på bilden ovan så kommer miniatyrkopia av stillbilden att visas i den lilla vita rutan med ett plus i kanten. Har du markerat den första bilden på detta sätt kan du hålla ner nedåtpilen på ditt tangentbord så visas alla dina bilder i samma lilla ruta. På så sätt hittar du lätt bilder med händer på som du vill plocka bort. Har du svårt att se vad som finns på de små bilderna så trycker du på plustecknet i samma ruta. Då öppnas ett eget fönster som visar den bild du markerat i Layer 1. Att titta på dina bilder på det här sättet kan liknas vid en manuell förhandsgranskning.

När du raderar en bild så lämnar du ett tomrum – rutan blir vit. Då måste du flytta upp alla bilder som ligger där under. Du kan flytta varje bild för sig om du vill, men har du tagit flera hundra bilder så är det mycket tidsödande. Då kan du istället markera den första och den sista bilden nedanför tomrummet så att du kan flytta hela blocket på en gång. För att markera ett helt block med bilder, tryck på den första bilden, håll ner Shift-knappen och tryck på den sista bilden. Är du osäker på om du har gjort rätt kan du göra förhandsgranskningen en gång till.

Är du nöjd med din film så är det dags att exportera en videofil. Välj File – Export Avi... i huvudmenyn. En avi-fil är en videofil som fungerar i alla datorer. Det är den filen du sedan klipper ihop med röster mm i ditt videoredigeringsprogram.

Export movie-fönstret ser ut så här:

 

monkey06



Till att börja med måste du bestämma var du ska spara din videofil och det gör du överst i fönstrets Save in-ruta. Därefter ska du ge din videofil ett namn i File Name-rutan. Det är viktigt att ditt filnamn slutar med .avi (döp filen till tex film1.avi)

I Movie Size-rutan bestämmer du hur stor din film ska bli. Jag rekommenderar att du alltid väljer Image Size i denna rutan eftersom du antagligen ändå kommer att redigera filmen i ett redigeringsprogram och då kan du med fördel förminska filmens storlek där istället, detsamma gäller Video Compressor-rutan. Väljer du None så innebär det att MonkeyJam inte kommer att förminska din film på något sätt.

När du har exporterat din animerade videofil kan du spela in fler videofiler/fortsätta animera. Öppna huvudfönstret igen. Nu ligger där antagligen en massa gamla bilder och de ska bort. Välj Edit – Delete layer för att ta bort ditt gamla layer. Välj därefter Edit – Add layer.

Innan du går vidare är det viktigt att du raderar alla gamla stillbilder som fortfarande ligger sparade i Monkey-mappen på skrivbordet. Bara för att du tar bort en eller alla bilder i ditt Layer så tar du inte bort dem från datorn. Skulle du glömma att radera gamla bilder innan du börjar ta nya så måste du välja att ersätta gamla filer varje gång du tar en ny bild och det är bara jobbigt. Dessutom behöver du inte gamla bilder som redan exporterats och om du aldrig tar bort dem blir din dator snart full.

Lycka till med din film!




Det finns mer...

instruktioner och funktioner i MonkeyJam än de jag har skrivit om här, men än så länge endast på engelska. En detaljerad guide finns i programmet, välj Help - MonkeyJam Help i huvudmenyn, eller tryck bara på tangentbordets F1-knapp. Mer information hittar du på MonkeyJams egen sida, http://monkeyjam.org/